ihya.org
haremin sırları
Muhteşem Yüzyıl dizisinin SAHTE senaryosu!!!
Yurtdışında yaşayan Aisha kardeşimizin Muhteşem Yüzyıl dizisine dair önemli izlenimlerini ve aktardığı tarihi gerçeklerden kesitleri sizlerle de paylaşmak istiyoruz:
Muhteşem Yüzyıl dizisinin SAHTE senaryosu!!!
Turkiyede olan olaylari yakindan takip edemesemde, elimden geleni yapiyorum ve izlemeye calisiyorum. Yurtdisindan gercekten objektif bakabiliyorsunuz herseye. Cocuklugumdan beri tarihimizle ve gecmisimizle cok iyi yogrularak yetistirildim. Ayrica kendimde ozel arastirmalar yaptim ve hala yapiyorum. Bu son zaman piyasaya sunulan muhtesem suleyman dizisinin yarattigi etkileride gorebiliyorum. Tarihinden bi haber olanlar icin dehset bir ornek. İlim irfan sahibi, bunun yaninda butun dunyayi gencecik yaslarinda dize getirmeyi basarmis atalarimizin hayatlariyla boyle asagilik bir sekilde oynamalarini hazmedemiyorum. İlk basta sevinmistim, cok mutlu oldum boyle harika bir gecmisimizi gozler onune surecekleri icin ama buyuk bir hayal kirikligina ugradim ve cok uzgunum. Osmanlı Devleti’nin en önemli padişahlarından biri olan Kanuni Sultan Süleyman’ı konu alan dizinin, Osmanlı tarihiyle alakasız, baştan sona uydurma olaylarla ve ilmi dayanağı olmayan, hayal mahsulü kurgusal, fantastik öykülerle seyircinin karşısına çıktığını söyleniyor. Özellikle harem görüntüleri tepki çekiyor.
Harem gerçeği ne?
Harem Halkı
İnceleme: Ahmet Şimşirgil Bu yazı Tarih ve Düşünce Dergisinden alınmıştır.
Padişah Kızları: Sultanlar
Sultan tabiri Osmanlı Padişahları´ nın erkek evlatlarına, kızlarına, padişah validelerine hatta ailelerine kadar teşmil edilmiştir. Bu ünvanın Padişahların erkek çocuklarında ismin evveline kızların da ise ismin sonuna gelmesi adet olmuştu. Sultan Selim, Sultan Ahmed, Ayşe Sultan, Fatma Sultan vs. gibi. Sultan tabiri yanlız olarak kullanılırsa padişahın kıs çocukları kastedilmiş olurdu. Sultanların kız çocuklarına ise Hanım Sultan denir.
Sultan doğar doğmaz ilk olarak Darüssaade Ağasına haber verilirdi. Ağa, oda lalası vasıtasıyla silahtar ağaya müjdeli haberi g
Harem Nedir?
Harem lûgatte korunan, mukaddes ve muhterem yer anlamına gelir. Ev, konak ve saraylarda genellikle iç avluya bakacak bir şekilde planlanan, kadınların yabancı erkeklerle karşılaşmadan rahatça günlük hayatlarını sürdürdükleri kısımdır. Burada yaşayan kadınlara da harem deniyor olması, İslamiyet´in bu bölümlere, özellikle hane kadınlarıyla belirli bir kan bağı dışında kalan erkeklerin (nâmahrem) girişini yasaklamasından kaynaklanır.
Osmanlı devlet teşkilâtında harem-i hümâyûn tabiri hem haremi hem de enderunu içine alır. Enderun padişah, saray ve devlet hizmetinde bulunacak erkeklerin, harem ise ikametgâh görevinin yanında kadınların yetiştirilmesi için bir eğitim müessesesidir. Bu bakımdan hareme yüksek dereceli kadınlar akademisi de denilebilir. Burada en alt kademe olan cariyelikten ustalığa kadar bir terfi sistemi bulunmaktadır.