Kanuni Sultan Süleymanın hayatı

Kanuni Sultan Süleymanın hayatı

Osmanlı Sultanlarının onuncusu ve islam halifelerinin yetmişbeşincisi. 1509´da Kefe sancakbeyliğine gönderilinceye kadar babasını yanında kalmış ve bu müddet içinde iyi bir öğrenim ve eğitim görmüştür. Babası Yavuz Sultan Selim´in 1514 İran ve 1516 Mısır seferleri sırasında Rumeli´nin muhafazasıyla görevlendirildi ve Edirne´de oturdu. Babasını vefatı ile de 30 Eylül 1520 tarihinde 26 yaşında iken Osmanlı tahtına çıktı.

Kanuni Sultan Süleyman, Belgrad´ın fethi(1521) ile Orta Avrupa´nın, şovalyelerin üssü olan Rodos´un zaptı (1522) ile de Akdeniz hakimiyetinin kapılarını devletine açtı. 1526´da yüzbin kişilik ordusu ve 300 kadar top ile Mohaç ovasında Macar ordusuyla karşılaştı.

Bu durumda sancaklarını açıp ellerini semaya doğru kaldıran Sultan; "Ya Rabbi! Senin kudret ve himayeni diliyor, hazreti Muhammed´in ümmetine yardımını niyaz ediyorum." diye yalvardı. Tarihin bu en büyük meydan savaşında düşman ordusunu yok eden Kanuni, 20 Eylül´de Macaristan´ın başşehri Budin´e girdi.1529 da Viyana muhasara edildi ise de, kuşatma vasıtalarının getirilmemesi ve kış mevsiminin yaklaşması üzerine neticesiz kaldı. 1532´de Alman seferine çıkan Kanuni, Viyana´yı arkada bırakarak Gratz, Marburg, Gunss ve daha bir çok Alman şehirlerini zaptetti. Yedi ay Avrupa içlerin- de dolaştığı halde imparator karşısına çıkmağa cesaret edemeyince geri döndü.

1534´de Safeviler üzerine sefere çıkan sultan, Bağdat ve Basra´yı zaptetti. Bağdad´da evliya kabirlerini ve Kerbela´ da hazret-i Ali ve hazreti Hüseyin´in makamlarını ziyaret eden Kanuni, Abdülkadir-i Geylan´i hazretlerinin kabrine türbe ve yanına imaret yaptırdı. Fetih hareketlerine devam eden Kanuni, 1535´de Tebriz´i zaptetti. 1537´de İtalya seferine çıkarak, Otranto´ya kadar ilerledi.

Karalarda cihan hakimiyetini eline geçiren Kanuni Sultan Süleyman, Barbaros Hayreddin Paşa vasıtasıyla denizlerde de Osmanlı Devleti´nin gücünü gösteriyordu.Nitekim bu büyük deniz komutanı haçlı donanmasını 27 Eylül 1538´de Preveze´de imha ederek, müstesna bir zaferle Akdenizde tam bir Türk hakimiyeti kurdu. Kanuni süveyş´te kurduğu donanma ile de Kızıldeniz´i ve Arabistan sahillerini emniyet altına aldı ve Avrupalıları Hindistan sahillerinden uzaklaştırmaya başladı.

Bu fetihleri; 1543´de Estergon,Nis ve İstolni-Belgrad, 1551´de Trablusgarb´ın zaptı ve 1553´de Nahcıvan seferi takib etti. İhtiyar ve hasta bir halde iken 1566´da yine cihada çıkan bu büyük Türk sultanı, Sigetvar kalesinin zaptı sırasında top sesleri arasında 72 yaşında iken vefat etti. Naşı Süleymaniye´deki türbesine defn edilmiştir.

Türklerin kendisine Kanuni ve Gazi, Avrupalıların ise "Muhteşem" dedikleri Süleyman Han, babasından devraldığı 6.557.000 km2 Osmanlı toprağını, yaptığı fetihlerle 14.893.000 km2 ye ulaştırdı. Bulunduğu yüzyıl, dünya tarihine Türk asrı olarak geçti. Bu asırda her sahada dahi devlet ve ilim adamları yetişti. Nitekim Sadrazamı İbrahim Paşa, Lütfi Paşa, Sokullu Mehmed Paşa; Şeyhülislamı Kemalpaşazade, Ebüssü´ud Efendi, şairi Baki, Fuzuli; san´atkarı Mimar Sinan; Kaptan-ı deryası Barbaros Hayreddin Paşa olan bir devletin padişahı Kanuni olurdu.

Sultan Süleyman Han´ın asıl adından daha fazla bilinip, şöhreti olan Kanuni ünvanı, önceki Osmanlı kanunnamelerini ve devri icabı lüzumlu hükümleri Kanunname-i Al-i Osman adı altında, islam hukuku esasları dahilinde toplattırıp tanzim ettirme- sinden ileri gelmektedir. Kanuni hareket ve sözleri güzel, aklı kamil, nezaketli, irfan sahibi, sözleri tatlı, alim, hakim ve şairlere dost, bütün maddi-manevi iyilikleri şahsında toplamış emsalsiz bir padişahtı.

Pek çok hayrat ve iyilikleri olan Kanuni, imar faaliyetleriyle de uğraştı. Memleketin hemen heryerinde camiler, mescid- ler, medreseler, hamamlar ve çeşmeler inşa ettirdi. Mimar Sinan´ın yaptığı Süleymaniye Camii de bu devirde Türk azameti devrinin tacını teşkil etmiştir.Koca Mimar Sinan büyük Hakan´a; "Padişahım sana öyle bir cami inşa ettimki, kıyamete değin ayakta duracak bir metanete sahiptir." diyerek bu eserini takdim etmiştir.

Pek çok özellikleri yanında büyük bir şair olan Kanuni Sultan Süleyman´ın hastalığında yazdığı şu beyti yüzyıllardır dillerde söylenmektedir.

Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi,
Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi.

Kanuni Sultan Süleymanın hayatı yorumları

  • Image Description
    kcrsato
    24.02.2011

    öyle bir geçmişimiz var ki dünya titriyor ama bizler onların kıymetini bilemiyoruz hele ki şow tv deki dizi gibi süleymanlarımız fatihlerimiz bu dünyaya namsalmış kişileri haremden çıkmayan kişiler gibi göstermenin ne anlamı var tabiki bu benim kendi düşüncem.

  • Image Description
    Ziyaretçi
    02.03.2011

    haklısınız ülke şuan ne halde.Ancak haremden çıkmayan biri olarak gösterilmiyor.siz olaya ne taraftan bakarsanız oradan görürsünüz.sonucunda o bir dizi.tarihini biliyorsan,sorun yok.

  • Image Description
    Ziyaretçi
    11.03.2011

    inşallah muhteşem yüzyıl kaldırılır bu filmi cekenler bize atalarımızı kötü tanıtıyorlar bu filmi izlemeyelim izleyenleri görürsek uyaralım ve daha sonra film tutulmayarak ekranlardan kalksın

  • Image Description
    meltem
    13.03.2011

    bir kere sultan süleymanın hayatını anlatan çook dizi var bu yüzden anlatılanlar gerçek sadece kendi hayallerini katmışlar ve bir bütün haline getirmişler dediklerin haksızlık tarih öğretmeni olan herkes benim gibi anlar çünnkü tarih öğretmeniyim bir daha böyle konuşmayınızzzzzzzzzzzz..

  • Image Description
    Ziyaretçi
    16.03.2011

    bence muhtesem yuzyıl cok guzel bir dizi kaldırılmasını istemeyiz

  • Image Description
    Ziyaretçi
    16.03.2011

    haklısınız

  • Image Description
    Ziyaretçi
    24.03.2011

    sanane yanı izleyen ızler ben cok begenıyorm kskandıgın ıçın olmasın mı canaım snı yryuzndn nkaldralm olmamı

  • Image Description
    Ziyaretçi
    27.03.2011

    Muhteşem Yüzyıl ile herkes birşeyler söylüyor. Bazıları çok doğru yakından anlatılıyor. Yanlış gösteriliyor diyor olabilir. Ama tarihte ne oluyorsa öyle gösteriliyor. Herkes diyor "kitaplarını okuyun" yönetmen kendi evinden gösterdi kitaplarını. O da okumuş. Dalga geçmek yerini dizinin bazı yerlerini atladığını fark edebilirdiniz. Hürremin hain ve kinciliği herşeyi doğru bir biçimde yansıtmış. Herkes diyor padişah haremden çıkmıyor, ama padişahın rodos çalışmaları için hasodadan hürremi kovduğunu bilmiyor. Yanlışları görmektense diziye odaklanmayı deneyebilirsiniz. O zaman Hürremin yılan olduğunu, Mahidevranın aşkına yenik biri olarak arka plana düştüğünü anlarsınız.

  • Image Description
    Ziyaretçi
    29.03.2011

    Teşekkürler

  • Image Description
    Ziyaretçi
    30.04.2011

    hürremden çok daha güzel olduğu söyleniyor o sadece aşkını korumaya çalışmış bir kadın tarih kitaplarında onun hakkında pek fazla bilgi yok ama muhteşem yüzyıl dizisinde mahi devran haseki sultanı canlandıran (nur aysan)okuduğu kitaplarda mahi devran haseki sultanın çok araştıran ve çok okuyan biri olduğunu belirtiyor.

  • Image Description
    Ziyaretçi
    30.04.2011

    bir çok tarihçiye göre eğer selim han yerine şehzade mustafa tahta geçmiş olsaydı. şu anda türkiye diye bir ülkenin kurulamayacağı yönünde. mahi devran haseki sultana yazık olmuş tabi (sehzade mustafaya ve veziri azam damat ibrahim paşayada)

  • Image Description
    Ziyaretçi
    30.07.2011

    bencede öyle ama bazları farklı fikirde ama bence doğru bir fikir

  • Image Description
    çağrı
    20.11.2011

    arkadaşım senin dediğin gibi değil işte adı üstünde aşk-ı derun SULTAN SÜLEYMAN HAN ın seferini değil aşk hayatını anlatan bir dizi bu yönden izlersen hareme pek meraklı olmadağını bile düşünebilirsin bide bu yönden bak konuya

  • Image Description
    Ziyaretçi
    11.12.2011

    Bazı şeyler yanlış olarak veriliyor olabilir fakat doğru bilgiler de veriliyor ...

  • Image Description
    Ziyaretçi
    25.04.2012

    muhtesem yuzyil dizisnde bence giyimkusamlari yanlis galiba,derin dkolteler vesayre,cunku osmanli devleti musliman bir devlettir.fakat,kiyafetler cok guzel tasarlanmis ve osmanli devletinin zengin oldgunu gosterebilmis. oyuncular da muhtesem. ben yabanci uyruklu olarak diyorm,yanlisimvarsa da affola.

Top