Buhârî´nin Sahih´i

Buhârî´nin Sahih´i

Kısaca müellifine nisbet ederek Buhârî diye bilinen Câmi´u´s-Sahîh´in tam adı: El-Câmi´u´s-Sahîh el-Müsned min Hadîsi Resûlullâh sallallahu aleyhi ve sellem ve Sünenihî ve Eyyâmihi´dir.

Hocası İshak İbnu Râhuye´nin: "Biriniz sahîh hadîsleri müstakil muhtasar bir kitapta cemetse" tavsiyesi üzerine yola çıkan Buhârî, Sahîh´ini 16 yılda; 600 bin hadîsten seçerek vücuda getirmiştir. Firebrî´nin rivâyetine göre, herhangi bir hadîsi Sahîh´e dahil etmezden önce yıkanıp iki rekat namaz kılan Buhârî, Allah´a istihârede bulunup mânevî bir işâret aramış, ondan sonra hadîsin sıhhatine hükmetmiştir. "Bu şekilde sıhhati nazarında sübût bulmayan hiçbir hadîsi Sahih´e almadım" der. Es-Sahîh´in bu şartlar altında tebyîz´i Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)´ın kabr-i şerifleriyle, minberi arasında gerçekleşir.

Buhârî, eserini tamamlayınca Ahmed İbnu Hanbel, Yahya İbnu Mâin, Ali İbnu´l-Medînî gibi devrinin üstadlarına arzeder. Bunlar, rivâyete göre, dört tanesi hariç bütün hadîslerin sıhhatinde ittifak edip, takdirlerini ifâde ederler. Zehebî: "Buhârî´nin el-Cami´u´s-Sahîh´i, Kitabullah´tan sonra Kütüb-i İslâmiye´nin en kıymetlisi, en üstünüdür. Bir kimse onu dinlemek için bin fersahlık mesâfeye yolculuk yapsa, bu zahmete değer, seyahati boşa gitmez" der. Buhârî, sağlığında, lâyık olduğu takdir ve hürmeti gören âlimlerdendir. Müslim, ona karşı son derece hürmetkârdı. Halku´l-Kur´ân meselesindeki yanlış anlama sonucu Zühlî ile Buhârî arasında çıkan tatsızlık sırasında, herkes Buhârî´nin meclisini terkederken, ondan ayrılmayan iki kişiden biri Müslim idi. Rivâyete göre, Buhârî´nin huzuruna her girişinde: "Müsaade et ayaklarını öpeyim ey hadîs hastalıklarının doktoru, ey muhaddislerin şeyhi" derdi. Bağdadî, Zühlî´nin tutumu sebebiyle Buhârî ile Zühlî arasındaki hâdîse çıkıncaya kadar Müslim´in Buhârî´yi desteklediğini, ondan sonra bunların arasına da soğukluk girdiğini belirtir.

Eser, te´lîfinde müellifin takip ettiği titizlik sebebiyle en sahih hadîsleri cemederek, bütün ümmetin icmaya yakın bir ittifakla tam bir güvenine mazhar olmuş, "Kur´ân´dan sonra ikinci Kitap" olma şerefini kazanmıştır. Öyle ki, musîbet ve belâlara karşı, tıpkı Kur´ân gibi teberrüken okunması bile müesseseleşmiştir. Sağlam bir senetle Buhârî´nin kendisinden şu rivâyet anlatılmaktadır: "Bir gece rüyamda Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)´ı gördüm. Ben önünde durmuş, elindeki yelpaze ile Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)´ı sineklerin tâcizinden koruyordum. Bunun mânasını bir tabirciden sordum. Bana: "Sen Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)´ı kizbe karşı müdafaa edeceksin" diye yordu. Beni, el-Cami´u´s-Sahîh´i te´life sevkeden bu rüya oldu."

Eserin ehemmiyet ve makbuliyetini anlatma zımnında Ebu Zeyd el-Mervezî´den şu rivâyet kaydedilir. Ebu Zeyd demiştir ki: "Ben, birgün Rükn ile Makam arasında uyuyordum. Rüyamda Hz. Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm)´i gördüm. Bana: "Ey Ebu Zeyd, ne zamana kadar benim kitabımı değil de Şâfiî´nin kitabını tedrîs edeceksin?" dedi. Ben: Ey Allah´ın Resûlü senin kitabın hangisi? diye sordum. "Muhammed İbnu İsmâil´in Camiî" dedi." [135]
Top